حجت الاسلام علوی در گفتگو با«نسیم آنلاین» روایت کرد

ماجرای شعرخوانی و تبریک روز معلم در جلسه درس خارج فقه رهبر معظم انقلاب+متن شعر

کدخبر: 2028371

یکی از شاگردان درس خارج فقه مقام معظم رهبری در گفتگو با «نسیم آنلاین»، ماجرای شعرخوانی خود به مناسبت روز معلم در محضر ایشان را روایت کرد.

گروه جامعه « نسیم آنلاین »: درس خارج رهبری از سال ۱۳۶۹ شروع شده و ایشان بیش از ۲۶ سال است که به صورت منظم به ارائه مباحث فقهی، اصولی و رجال می‌پردازند. از ویژگی‌های ممتاز این درس حضور بانوان فاضل و باسواد است که از اساتید حوزه و دانشگاه به شمار می‌روند. حتی برخی از افرادی که در این درس شرکت می‌کنند خود در سطح عالی دروس حوزوی قرار دارند و به تدریس دروس خارج فقه و اصول مشغول هستند.

با خبر شدیم که در درس صبح روز گذشته مقام معظم رهبری یکی از حاضرین در کلاس ضمن تبریک ایام هفته معلم اشعاری را فی‌البداهه سروده و تقدیم ایشان نمودند. حجت الاسلام و المسلمین "محمد علی علوی" بیش از سی سال است که در درسهای خارج علمای مطرح شرکت کرده و با درسهای خارج و روشهای مختلف آشنایی قابل توجهی دارند و همجنین سالهاست در درس مقام معظم رهبری شرکت می‌کنند. درضمن اشعار امروز اشاره‌ای به برکات درس خارج معظم له داشتند فرصت را غنیمت شمرده و ضمن گفتگویی نظر ایشان را در مورد این کلاس‌ها جویا شدیم.

حاج آقای علوی از ماجرای شعرخوانی و تبریک روز معلم در محضر مقام معظم رهبری برایمان بفرمایید.

روز قبل تعدادی از دوستان گفتند چون صدای شما رساست از طرف جمع حاضرین در کلاس درس حضرت استاد، روز معلم را به آقا تبریک بگویید. بنده عرض کردم خیلی خوب است ولی تا دیگران هستند بنده این کار را نمی‌کنم و در دلم احساس کردم نمی‌توانم قصد قربت کنم و ممکن است شائبه خودنمایی داشته باشد. اما متاسفانه در روز ۱۲ اردیبهشت از میان جمع کسی تبریک نگفت و دوستان به بنده ایراد گرفتند.

روز گذشته (۱۳ اردیبهشت) نیز قبل از آغاز درس مجددا دوستان تاکید کردند که این درست نیست که یک نفر از میان این همه حضار تبریک نگوید. قرار شد که همراه تبریک، دو خط شعر را که چندین سال قبل سروده بودم عرضه کنم اما همین که به ذهنم رجوع کردم برای آن دو خط شعر ناگهان احساس کردم به قلم و ذهنم مطالب دیگری رسید که همین ابیات شد.

وقتی حضرت آقا کتاب را برداشتند که درس را شروع کنند برخاستم و عرض کردم آقا ما سالیان درازیست در محضر شما شاگردی می‌کنیم ولی به دلیل حجب و حیا و وقت کم فرصت عرض تبریک مناسبشان حضرت عالی نداریم و بدلایل امنیتی نمی‌توانیم هدیه‌ای تقدیم کنیم. لذا بنده از طرف دوستان که امر فرمودند مراتب تبریک روز معلم را عرض کرده و اگر اجازه دهید چند خطی که هم اکنون سرودم را بخوانم حضرت آقا با لبخند مهربانانه خود تشکر کرده و اجازه فرمودند. بنده با توجه به اشکالات و ضعف قریحه خود عرض کردم البته «پای ملخی پیش سلیمان بردن عیب است ولیکن نه ز موری» و ابیات زیر را خواندم:

گر خدمت پیر ما نشینی

جز نور خدا دگر نبینی

در صدر معلمان عالم

استاد معلمان ببینی

وز نخل بلند صحبت او

جز میوه معرفت نچینی

خورشید جهان نشسته آنجا

در تارک پاک مه جبینی

خدام انقلاب که گشتند

محروم ز حوزه زمینی

با فکر گره گشای بکرش

رفتند به حوزه خمینی (ره) (صلوات حضار)

اخلاق و درایه و رجالش

فقه است و فقیه آفرینی

از ناوک تیز چشم حق بین

دارد به کمان و از کمینی

تا پاره کند ز صحنه دل

هر پرده جهل و خویش بینی

عابد تو بیا به محفل دوست

گر طالب عالم بَرینی

در این اشعار اشاره‌ای به ویژگیهای درس حضرت آقا داشتید کمی از ویژگی‌های درس بگویید. چه وجه تمایزی با سایر دروس در این جلسات مشاهده می‌کنید؟

حوزه درس معظم له واقعا نعمت بزرگ و مغتنمی است و مزایای زیادی دارد از جمله اینکه:

۱.ایشان فقیهی مبسوط الیدند یعنی فقیه و مجتهدی که عملا بعد از هزار و چند صد سال فقه و فقاهت را در عرصه‌های گوناگون و متنوع اجتماع و در یک کشور انقلابی و در بحبوحه جنگ و انواع درگیری‌ها و اقسام توطئه‌ها و محاصره‌های اقتصادی و نظامی و سیاسی و..... اعم از داخلی و خارجی و با توجه به شرایط خاص جهان اسلام و مسایل جهانی تجربه و پیاده می‌کنند. یقین بدانید درس چنین فقیهی با درس فقیهی که در گوشه حجره و کتابخانه به مباحث مجرد از صحنه اجتماع به امر فقاهت می‌پردازد تفاوت‌های چشمگیری خواهد داشت.

۲.از مزایای دیگر این درس قدرت درایه الحدیث و فقه الحدیث امام خامنه‌ای است. تسلط بر مباحث رجالی ناب و تحقیقات بدیع ایشان در اینگونه مباحث در بین اهل خبره زبانزد است و از واضحات است و نیازی به توضیح بنده ندارد برای مثال همین درس امروز دیدید چگونه ایشان از تقابل یک روایت صحیحه که شرط قصر در صلاه را حق بودن سفر می‌دانستند و روایتی که شرط را باطل نبودن و معصیت نبودن آن می‌دانستند یک فرع فقهی را که مجتهدین بنام مثل آقای خویی به این خوبی طرح نکرده بودند استفاده کرده و از فتوای سید دفاع کرده و خود نیز فتوا دادند. این فهم الحدیث و فقه الحدیث است که با علم رجال و درایه فرق می‌کند.

۳. مزیت دیگر این درس سعه صدر استاد و توجه به سوالات و حتی گاهی خلجانهای فکری شاگردان است که در مورد یک فقیه با این همه گرفتاریهای متنوع در سطح کشور و جهان از عجایب است آنقدر با حوصله توجه کرده و جواب می‌دهند که گاهی افراد جوان و با حوصله تعجب می‌کنند این اخلاق تدریس در کنار نحوه استدلال ونظم فکری و بیانی ایشان؛ چینش مطالب و ورود و خروج در مسایل واقعا مجتهد پرور است

۴. مزیت دیگر این درس این است که بسیاری از روحانیونی که به عشق خدمت به انقلاب از درس و بحث حوزه دور شده‌اند تا قبل از این دچار نگرانی و غم دور بودن از کار علمی بودند و این دور بودن از حوزه درس و خدمت در نظام را برای خود عامل محرومیت و مغبونیت و خسارت می‌شمردند اما امروز توفیق دارند در درس چنین مجتهدی شرکت کنند واین خیلی در بالا بردن روحیه کاری آن‌ها موثر است. این توفیق تا قبل از آن برای روحانیون شاغل و خادم به انقلاب می‌سر نبود.

۵. مزیت دیگر این درس این است که روحانیون شاغل در مراکز مختلف دولتی فرصتی پیدا می‌کنند تا در طول هفته یکدیگر را ببینند و در سایه این مرابطه و تماس از مسائل و مشکلات موجود در جامعه آگاه شده و تبادل نظر داشته و در جریان مسابل روز بوده و به وحدت فکر و نظر و رفتار در قبال مسایل جامعه برسند.

شما تاثیر و نقش روایات اخلاقی و شرح آن را که معظم له در ابتدای درس بیان می‌کنند را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

بله مزیت دیگر درس معظم له تاثیر روایات اخلاقی در روح و رفتار کارگزاران و روحانیون مسؤول و کارگزار در نظام است که در معرض خطر روزمرگی و خدای ناکرده دنیا زدگی هستند. بیان شیوا و صدای رسا و دلنشین ایشان همراه با ملاحت و درد آشنایی که از عمق جان یک انسان متخلّق و زاهد خداترس بر می‌خیزد بسیار در ایجاد روح تقوی و تزکیه و تهذیب این کارگزاران روحانی نظام موثر است. خصوصا که مثالهای رفتاری که آقا می‌زنند دقیقا کار بردی در ابعاد فردی و اجتماعی و سیاسی است و آقا با صراحت یا تلویحا اکمل مصادیق را بیان می‌کنند. واقعا شاگردان بعد از مباحث اخلاقی احساس می‌کنند که فقط یک مطلب اخلاقی یاد نگرفته‌اند بلکه احساس می‌کنند روح اخلاق و تزکیه و تهذیب در افراد دمیده شده است. و این از نفس شریف ایشان است حفظه الله و متع الله الاسلام و المسلمین بطول بقائه ان‌شاءالله.

ارسال نظر: