مسعود سلطانی‌فر:

نهضت بازگشت گنجینه‌های میراث فرهنگی شکل گرفته است

کدخبر: 2033423

رئیس سازمان میراث فرهنگی در یادداشتی اعلام کرد: موفقیت ایران در برگشت گنجینه‌های تاریخی طی ۲ سال اخیر بیانگر شکل گیری «نهضت بازگشت گنجینه‌ها» در دولت یازدهم است.

به گزارش « نسیم آنلاین »، مسعود سلطانی فر رئیس سازمان میراث فرهنگی در یادداشتی نوشت: ۱۹ اردیبهشت ماه چهارمین گنجینه تاریخی خارج شده از ایران از سوی وزارت امور خارجه به موزه ملی کشورمان تحویل داده شد و موفقیت دیگری در سایه توسعه همکاری های بین المللی دولت یازدهم رقم خورد.

اشیاء تاریخی دوره ساسانیان که از سوی دولت آمریکا به جمهوری اسلامی ایران عودت داده شده است شامل ۷۳ «گل مهره» دوره ساسانی است که عموما به صورت قاچاق از کشورمان خارج شده بودند. این چهارمین محموله اشیا تاریخی است که طی دو سال اخیر از خارج از ایران به کشور بازگردانده می شود. اولین محموله تاریخی شامل ۳۴۹ قلم شی باستانی متعلق به منطقه خوروین در دی ماه ۱۳۹۳ بعد از پنج دهه دعوای حقوقی، از بلژیک به ایران بازگردانده شد.

دومین محموله ارزشمند تاریخی؛ حاوی ۱۰۸ شیء تاریخی منطقه چغامیش از سوی مؤسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو در اردیبهشت ۹۴ به مسئولان سازمان میراث فرهنگی تحویل داده شد. سومین محموله اشیا تاریخی ایران نیز شامل ۳۰ قطعه از اشیا و آثار فرهنگی - تاریخی متعلق به دوران قبل و پس از اسلام بود که توسط دولت ایتالیا تحویل سفارت ایران در رم شد. اکنون نیز تحویل ۷۳ قلم شی تاریخی با ارزش از سوی آمریکا به ایران، نشان از ادامه روند بازگشت اشیا تاریخی به کشورمان است. این محموله که اشیاء آن از قدمتی حدود ۱۵۰۰ تا ۱۸۰۰ سال برخوردار است از نظر باستان شناسی دارای ارزش بسیار بالایی است.

موفقیت کشورمان در بازپس گیری گنجینه‌های تاریخی خارج شده از ایران طی ۲ سال اخیر بیانگر شکل گیری «نهضت بازگشت گنجینه‌های میراث فرهنگی» در دولت یازدهم است؛ اتفاقی ارزنده که در مسیر دیپلماسی اعتماد رخ داده است. بدون شک یکی از مهم ترین دلایل این روند، بهبود تعامل دیپلماتیک کشورمان با جهان و هم افزایی اعتماد در این عرصه بوده است. در واقع امروز جمهوری اسلامی ایران علاوه بر موفقیت‌های روز افزون در زمینه‌های مختلف از جمله موفقیت در مذاکرات هسته ای به موفقیت دیگری در عرصه بین‌المللی در زمینه بازپس گیری اموال فرهنگی قاچاق و مسروقه که به‌طور غیرقانونی از کشور خارج شده اند دست یافته و این موفقیت‌ها دستاورد مهمی در دوران ریاست جمهوری دکتر روحانی محسوب می شود و بسیار قابل تامل است.

چنین رویدادهای بزرگی تنها در سایه توسعه همکاری‌های بین‌المللی اتفاق می‌افتد و بیانگر آن است که دولت تدبیر و امید به سطح ارزنده‌ای از دیپلماسی و تعامل بین المللی رسیده است. تاکنون سابقه نداشته است که سازمان میراث فرهنگی به نمایندگی از دولت موفق شود این تعداد مجموعه های تاریخی و فرهنگی را در خلال ۲ سال به کشور بازگرداند. این روند مثبت و امیدوار کننده نشان از اثربخشی رایزنی های بین المللی دولتمردان کشورمان و افزایش چشم گیر و بی سابقه اعتماد جهانی به دولت ایران دارد. خوشبختانه ایران در بین کشورهای منطقه، آسیا و حتی دنیا جزء اولین ها در ایجاد قوانین و ظرفیت های حقوقی مربوط به مسائل میراث فرهنگی است. شاهد این مدعی قانون ۱۳۰۹ که ۸۵ سال از تصویب آن می‌گذرد است که در آن به نکاتی توجه شده که بعد از جنگ جهانی دوم در منشور آتن مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفت. از سویی سازمان میراث فرهنگی طی دو سال گذشته با همکاری وزارت خارجه کشورمان حرکتی جدی و پیگیرانه در عرصه حقوقی برای بازگرداندن گنجینه های میراث فرهنگی ایران آغاز کرده است که تاکنون نتایج آن را به نحوی رضایتبخش شاهد بوده‌ایم. امید است با استمرار این روند سازنده، شاهد بازگشت تمامی گنجینه های به سرقت رفته و خارج شده از کشورمان باشیم.

ارسال نظر: