در گفت‌وگو با ایسنا اعلام شد

"گسل نهاوند" مسبب زلزله ۴.۱ استان همدان/وجود بیش از ۱۵۰ هکتار بافت‌ فرسوده‌ در منطقه

کدخبر: 2276392

دبیر کارگروه ملی زلزله، ابنیه و مخاطرات زلزله با بزرگای ۴.۱ نهاوند استان همدان را مرتبط با فعالیت گسل "نهاوند دانست و گفت: این گسل با درازای حدود ۸۰ کیلومتر تکه‌ای از گسل "اصلی و جوان زاگرس" است که بررسی لرره‌زایی این منطقه حکایت از فعال بودن سامانه‌های گسلی واقع در مسیر گسل اصلی و جوان زاگرس و به ویژه قطعه نهاوند دارد.

دکتر علی بیت اللهی عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به زلزله روز 26 مهر ماه در نهاوند استان همدان، افزود: بر اساس گزارش مرکز لرزه نگاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در ساعت 18 و 44 دقیقه و 49 ثانیه، زلزله‌ای با بزرگی 4.1 در استان همدان در حوالی نهاوند رخ داد.

وی با اشاره به رومرکز این زلزله، خاطر نشان کرد: این زلزله در طول جغرافیایی48.43 و عرض جغرافیایی 34.2 در عمق 12 کیلومتر رخ داد رومرکز این زلزله در 5 کیلومتری نهاوند، 15 کیلومتری برزول، 17 کیلومتری گیان (همدان) و 67 کیلومتری همدان روی داده است.

بیت‌اللهی با تاکید بر اینکه زمین لرزه 4.1 نهاوند در 5 کیلومتری شرق نهاوند و در حاشیه تلاقی ایالت لرزه زمین ساختی "زاگرس" و زون "سنندج - سیرجان" رخ داده است، ادامه داد: این زون با "گسل جوان و اصلی زاگرس" قابل جدایش است ضمن آنکه مسیر "کنگاور" در شمال غرب و "نهاوند" در مرکز و "بروجرد" در جنوب شرق آن قطعه‌ ای از گسل MRF - Main Recent Fault را با نام گسل "نهاوند" می‌شناسیم.

مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات مسکن، راه و شهرسازی اضافه کرد: گسل نهاوند با درازای حدود 80 کیلومتر و ساز وکار راندگی و فشاری، تکه‌ای از گسل "اصلی و جوان زاگرس" و هم‌راستا با گسل "درود" و با راستای جنوب خاوری- شمال باختری است .

وی خاطر نشان کرد: رومرکز زلزله در 5 کیلومتری شرق شهر نهاوند مکان‌یابی شده که نشان می‌دهد با توجه به عمق 12 کیلومتری کانونی، جانمایی گسل نهاوند باید در سوی غربی رومرکز و حوالی شهر نهاوند باشد. این امر توجه به خطر زلزله را در شهر لرزه‌خیز نهاوند با توجه به وجود بافت‌های فرسوده با مساحت بیش از 150 هکتار دو چندان می‌کند.

به گفته این محقق، زلزله 4.1 با گذشت دقایقی از آن با پس‌لرزه به بزرگی 2.5 همراه بوده که کانون این پس لرزه در مجاور رومرکز زلزله 4.1 قرار داشته است.

بیت اللهی یادآور شد: در مسیر زون میان ارتفاعی "کنگاور - نهاوند - بروجرد" و در دو سوی آن گسل‌های فرعی نیز جانمایی شده است که می‌توان به گسل "گارون" در غرب و گسل "لرد کمر" در شرق با راستای شمال‌غرب - جنوب شرق اشاره کرد.

وی تاکید کرد: در 28 شهریور سال جاری، در جنوب شرقی "بروجرد" در مجاورت "چالان چولان" زمین لرزه دیگری با بزرگی 4.1 در عمق 5 کیلومتری گزارش شد که معرف فعال بودن سامانه‌های گسلی واقع در مسیر گسل اصلی و جوان زاگرس و به ویژه قطعه نهاوند آن است.

بیت اللهی اضافه کرد: موقعیت رومرکز زلزله و مراکز جمعیتی اطراف آن به همراه گسل‌های عبوری از محدوده شهری و حواشی شهر نهاوند در تصویر زیر نشان داده شده است.

بیت اللهی اظهار کرد: در شرق رومرکز، آبادی‌های "اشوند"، "قلعه باروداب"، "برجک" و چند مرکز جمعیتی دیگر واقع شده‌اند.

به گفته وی، در سوی غربی مهمترین مرکز جمعیتی و نزدیکترین آن شهر "دماوند" است که در 5 کیلومتری غرب رومرکز واقع شده است. "کفرج"، "ده فول"، "محمدآباد چولاک" و چندین آبادی و مراکز جمعیتی دیگر را نیز می‌توان در سوی غربی رومرکز زلزله 4.1 نهاوند نام برد.

منبع: ایسنا

مسئولیت صحت اخبار ارائه شده به عهده منبع خبر بوده و این رسانه صرفاً رسالت اطلاع‌رسانی خود را در این رابطه انجام می‌دهد.

ارسال نظر: