استقبال از راه اندازی نقاره خانه تهران / نجواهای آیینی بر "سردر باغ ملی"

کدخبر: 2310938

یک مسؤل میراث فرهنگی کشور از راه‌اندازی نقاره خانه تهران استقبال کرد.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، فروردین سال 96 بود که پس از یکصد سال، سردر باغ ملی مرمت شد، اتاقکی بالای سردر باغ ملی قرار دارد که می تواند نقاره خانه تهران شود، زیرا پیشترها وقت افطار و سحر از میدان توپخانه تهران صدای توپ شنیده می شد و اکنون با احیای نقاره خانه تهران، همزمان با ماه رمضان می توان این فضای آیینی را احیاء کرد، که در این رابطه احمد مسجدجامعی ــ عضو شورای شهر تهران نیز عنوان کرده بود: «حالا که سردر باغ ملی تعمیر و مرمت شده، اتاقکی بالای آن است که می تواند نقاره خانه تهران شود. پیشترها وقت افطار و سحر از میدان توپخانه تهران صدای توپ شنیده می شد و اکنون با احیای نقاره خانه تهران، همزمان با ماه مبارک رمضان امسال می توان در فضای جدید این تجربه آیینی را احیاء کرد. همچنین در موزه امام زاده صالح شمیران، ابزار و وسایل نقاره خانه نگهداری می شود و معلوم است که زمانی در آنجا هم همانند حرم امام رضا(ع) نقاره می زدند.

چرا فال حافظ حال آدمی را خوب می کند/ آرامگاهی که انتخاب اول گردشگران جهان است

ایرانی که بهشت بود از چه سالی تصور شد بدترین سرزمین جهان است

بقچه ایرانی با محوریت عروسک های بومی احیاء شد + تصاویر

در این رابطه محمد حسن طالبیان - معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز درخصوص راه اندازی نقاره خانه تهران با استقبال از این امر به تسنیم عنوان کرد: سازمان میراث فرهنگی از هرچه که به احیای تاریخ و گذشته تهران و ایران منتهی شود، استقبال می کند.

وی با اشاره به اینکه برای راه اندازی مجدد نقاره خانه تهران باید شورای شهر از جمله آقای مسجد جامعی با همکاری شهرداری منطقه 12 اقدام کنند، افزود: در این رابطه یکی از مهمترین مقوله ها پیدا کردن افرادی است که در زمینه نقاره خانی همت می کردند و باید شهرداری این افراد را برای راه اندازی نقاره خانه سردر باغ ملی پیدا کند.

گفتنی است، نقاره خانه چنانکه پیداست این نام از دو کلمه «نقاره» و «خانه» ترکیب شده است و به محلی که در آن «نقاره» نوازند اطلاق می شود. به نقاره خانه «نوبت خانه» هم می گفتند و به نوازنده های نقاره «نوبت نواز» و «نوبت زن» می گویند. نقاره خانه پیشینه ای بسیار قوی دارد و از روزگار باستان در ایران معمول بوده است و در پایتخت ها و شهرهای والی نشین به حکام این امتیاز داده می شد که نقاره خانه داشته باشند و در طلوع و غروب آفتاب گروه های نوازنده در محل بلندی گرد می آمدند و نقاره می نواختند و در واقع با نواختن نقاره، خورشید مظهر حیات و روشنائی و «مهر» را استقبال و یا بدرقه می کردند.

تهران را طهران ببین

زیباترین "سلفی ها" در «خانه مقدم» باارزش ترین چهار دیواری جهان+تصاویر

بچه ناف «طهرونم»

در نقاره خانه سازهایی مثل «کرنا» و «سرنا» هم نواخته می شود که این همنوازی، صبح و شام، برای استقبال از خورشید و بدرقه بوده است. هنوز هم در مکان های متبرکه مانند حرم حضرت امام علی بن موسی الرضا(ع) و شاه چراغ نقاره خانه وجود دارد که در مواقع خاص نواخته می شود.

براساس اسناد رسمی و تاریخی موجود در مرکز اسناد رسمی و نسخ خطی کشور، تاریخچه نقاره زنی در حرم علی بن موسی الرضا به 417 سال پیش بازمی گردد که بیشتر سندهای مربوط به نقاره خانه حرم مطهر از دوره قاجاریه به جای مانده است.

قدیمی ترین سند مربوط به نقاره خانه حرم مربوط به سال 1012 هجری قمری و براساس اسناد معتبر حکومتی، نقاره خانه حرم در دوره قاجاریه همزمان با رسمیت یافتن مجموعه آستان قدس رضوی، سر و سامان می یابد که البته از دوره های زمانی مختلف در این خصوص اسناد پیوسته موجود نیست. در مرکز اسناد آستان قدس رضوی بیش از 6 میلیون سند وجود دارد که از این تعداد نزدیک به 802 سند قدیمی مربوط به نقاره خانه حرم مطهر است.

جهان دو سال دیگر با یک شهر متفاوت تاریخی و فرهنگی ایران مواجه می شود

برگزاری جشنی ملی از جنس تاروپودی که شن های کویر را خنک می کند

نخستین موزه آسیاب آبی تهران راه اندازی می شود/ پخت نان های سنتی تهران قدیم+تصاویر

منبع: تسنیم

مسئولیت صحت اخبار ارائه شده به عهده منبع خبر بوده و این رسانه صرفاً رسالت اطلاع‌رسانی خود را در این رابطه انجام می‌دهد.

ارسال نظر: