تلاش عربستان برای کنار زدن اردن

یهودی سازی مسجد الاقصی در گام جدید

کدخبر: 2328820

به نظر می رسد مطرح شدن دوباره سپردن مسجدالاقصی به سعودی ها همزمان با رونمایی طرح اقتصادی معامله قرن  که در آن بر توریستی شدن شهر قدس تاکید دارد بی ربط نیست.

نسیم آنلاین :‌ یهودی سازی قدس و مسجدالاقصی یکی از آرزوها و طرح های همیشگی صهیونیست ها بوده است. افتتاح تونل در زیر محله سلون و حضور سفیر آمریکا در این مراسم بخشی از این سناریو است.

اما خبری جدید نشان داد که یهودی سازی قدس گویا وارد مراحل جدیدتری شده است. «کمال الخطیب» نائب رئیس جنبش اسلامی (فعال در سرزمین اشغالی) از تلاش عربستان سعودی برای تصاحب تولیت اماکن مقدس در شهر قدس اشغالی خبر داد.

به نوشته پایگاه خبری النبأ ، او گفت که عربستان سعودی از تمامی راهها برای کنار زدن اردن از تولیت اماکن مقدس استفاده می‌‌کند و در این راستا حمایت کامل دولت دونالد ترامپ را نیز به همراه دارد. دولتی که تمامی بیت‌المقدس را به اسرائیل واگذار کرده است.

کمال الخطیب افزود: «عوامل کشورهای عربی همچنان در شهر بیت‌المقدس به خصوص در اطراف مسجد الاقصی جولان می‌دهند و از برنامه‌های کوچ اجباری فلسطینیان و یهودی‌سازی و نژادپرستی دولت اشغالگر حمایت می‌کنند.»

این برای اولین بار نیست که گمانه زنی‌هایی از تلاش ریاض برای بر عهده گرفتن تولیت مسجدالاقصی و دیگر اماکن مقدس در فلسطین اشغالی، منتشر می‌شود.

پیش از این «عبدالحمید الغبین» تحلیلگر سعودی در صفحه توئیتر خود نوشته بود: «تا مدتی پیش تصور می‌کردم که قدس غربی پایتخت اسرائیل خواهد شد اما [کمی بعد] روشن شد که کل قدس، پایتخت می‌شود. مسجدالاقصی به عنوان حرم سوم، به عربستان تحویل داده خواهد شد.»

اسفند ماه سال گذشته برخی منابع خبری اسرائیلی از طرحی خبر دادند که طبق آن تولیت اماکن مقدس فلسطینی از اردن سلب شده و به عربستان سعودی داده خواهد شد. در واکنش به این خبرها، «سفیان القضاة» سخنگوی وزارت خارجه اردن در یک اظهار نظر رسمی گفت که اداره اوقاف قدس به موجب حقوق بین‌الملل، تنها نهاد صاحب اختیار در اداره امور مسجدالأقصی است و تمامی اقدامات یکجانبه رژیم صهیونیستی در خصوص اداره حرم قدس شریف باطل و غیرقانونی است. شاه اردن نیز بارها هشدار داده است که نقض حق قانونی این کشور در اداره اماکن مقدس قدس شریف «خط قرمز» محسوب می‌شود.

اردن در سال ۱۹۲۴ و همراه با پایان امپراتوری عثمانی تولیت اماکن مقدس در قدس را بر عهده گرفت و در سال ۱۹۸۸ «ملک حسین» شاه سابق اردن با قطع ارتباط با کرانه باختری اما همچنان سرپرستی مسجدالاقصی را در نزد اردن نگه داشت.

به نوشته پایگاه خبری نبأ، عربستان سعودی میلیون‌ها دلار در قدس اشغالی هزینه کرده و تلاش می‌کند حمایت رهبران و بزرگان محلی را جلب کند و چندین بار نیز از آن‌ها دعوت کرده است تا به ریاض سفر کرده و با «محمد بن سلمان» دیدار کنند اما تا کنون این دعوت‌ها بی پاسخ مانده است.

به گفته نائب رئیس جنبش اسلامی، عربستان سعودی پول‌هایی که به نام کمک مالی برای فلسطین در قدس هزینه می‌کند را در اختیار نهادهای رسمی قرار نمی‌دهد و این پول‌ها به دست افراد حقیقی می‌رسد و این مسأله نشان از شبهه‌ناک بودن این پول‌ها دارد.

روزنامه الکترونیکی رأی‌الیوم نیز ماه گذشته در مقاله‌ای نوشت که حساسیت اردن به نقش‌آفرینی عربستان سعودی در قدس از بیش از یک سال گذشته آغاز شده است؛ از این رو که «محمد بن سلمان» شروع به اجرای طرح‌های ساختمان‌سازی و ارائه خدمات اجتماعی در حومه قدس کرده است و اکنون با نگرانی اردن در خصوص واگذاری تولیت قدس شریف به سعودی‌ها، این حساسیت رو به تنش خواهد رفت و از این رو رهبران اردن نشست‌های محرمانه‌ای را برای بررسی این موضوع برگزار کرده‌اند.

یهودی سازی قدس با تقسیم زمانی و مکانی

دولت‌های صهیونیستی مخصوصاً احزاب راست‌گرا از جمله حزب تندرو لیکود و نخست‌وزیران آن یعنیمناخیم بگین، اسحاق شامیر، آریل شارون و بنیامین نتانیاهو به این فکر افتادند که با الحاق و کنترل اماکن مذهبی همچون مسجد ابراهیمی و مسجدالاقصی، حضور خود را در مناطق اشغالی فلسطین مشروعیت ببخشند. در این راستا اقدام به یهودی‌سازی مناطق از طریق شهرک‌سازی و مصادره اراضی فلسطینی و یهودی‌سازی اماکن مقدس از طریق تقسیم‌بندی زمانی و مکانی کردند.

تقسیم‌بندی زمانی و مکانی اماکن مقدس بین صهیونیست‌ها و مسلمانان، زمینه‌ساز کنترل این اماکن توسط ارتش اسرائیل و بعد یهودی‌سازی کامل این اماکن است. برای نمونه مسجد ابراهیمی در شهر الخلیل نیز ابتدا شاهد یورش‌های متعدد شهرک‌نشین‌ها بود و حتی در فوریه 1994 حمله یک پزشک صهیونیست شهرک‌نشین به نام باروخ گولدشتاین به نمازگزاران موجب شهید شدن 29 نفر و بیش زخمی شدن 150 فلسطینی شد.

بعد از مدتی ارتش رژیم صهیونیستی به بهانه جلوگیری از درگیری میان صهیونیست‌های شهرک‌نشین و مسلمانان، درهای مسجد ابراهیمی را بست و به‌تدریج در اوقات مشخصی درهای مسجد را برای یهودیان و مسلمان بازگشایی می‌کرد.

صهیونیست‌ها در نقشه اولیه خود درصدد به دست آوردن قسمتی از مسجدالاقصی هستند که از صحن جنوب غربی تا دیوار غربی رواق مسجدالاقصی و بالای سر دیوار براق آغاز و در صحن غربی در بخش باب المغاربه ختم می‌شود که در نقشه زیر با رنگ زرد مشخص‌شده است.

به نظر می رسد مطرح شدن دوباره سپردن مسجدالاقصی به سعودی ها همزمان با رونمایی طرح اقتصادی معامله قرن که در آن بر توریستی شدن شهر قدس تاکید دارد بی ربط نیست.

ارسال نظر: